Te

Det finns en hel värld av te att upptäcka och här får du en bra början! Te görs av bladen från växten Camellia sinensis. Det finns spår som leder 1700 år tillbaka på att människor använt denna växt. Te odlas främst i Kina, Indien, Sri Lanka och Kenya. I Europa odlas te endast på ögruppen Azorerna och i väldigt liten skala.

Vitt, grönt och svart ...

Det finns en hel värld av te att upptäcka och här får du en bra början! Te görs av bladen från växten Camellia sinensis. Det finns spår som leder 1700 år tillbaka på att människor använt denna växt. Te odlas främst i Kina, Indien, Sri Lanka och Kenya. I Europa odlas te endast på ögruppen Azorerna och i väldigt liten skala.

Vitt, grönt och svart te görs alla av teblad men skiljer sig i när bladen plockas och hur de behandlas efter plockningen. Den mest ursprungliga formen av te är det gröna och det vita teet. Dessa teblad plockas och torkas, helt enkelt. Det vita teet är outsprunga bladknoppar från den yttersta delen av grenen, gärna högt upp på busken. Dessa teer är mer känsliga vid förvaring och tillagning och har kortare hållbarhet. Det är vikigt att inte brygga vid för höga temperaturer och inte låta teet dra för länge, det kommer att lösa ut beska ämnen och göra teet närmast odrickbart. Många som har dåliga erfarenheter av grönt te har helt enkelt använt för hög temperatur.

Eftersom de första teerna kom till Europa på kamelryggar via sidenvägen så var det nödvändigt att hitta ett sätt att förlänga tåligheten och hållbarheten. Man började därför låta teet oxidera och fick då det svarta teet. Nuförtiden används som bekant sällan kameler och vi kan därför njuta av alla möjliga sorters te.

Förutom "äkta" te så går det att använda andra växter för att göra dekokter, eler infusioner. Ett populärt alternativ till te är Rooibos - rött te - som är bladen från en afrikansk växt. Rooibos ger en vackert röd färg och saknar helt koffein vilket gör det till ett alternativ för de som gärna tar en kopp te på kvällen men kanske har svårt att somna av ett vanlig te.  

Här kan du köpa te för alla smaker; Svart te, grönt te, rooibos rött techai, frukt-te och ört-te.

Osäker på vad du ska välja? Köp en te-prenumeration så väljer vi åt dig! 

Mer...

Te Det finns inga produkter i kategorin.

Underkategorier

 • Chai

  I större delen av världen betyder 'chai' helt enkelt te. Men framförallt i västvärlden har 'chai' kommit att stå för sötat te med kryddor och varm mjölk.

 • Frukt-te och Superfruits

  Frukt-teerna är inte gjorda på teblad och är därmed ett koffeinfritt alternativ med fin arom och mycket fruktsmak. Superfruits innehåller frukt och bär med höga mängder mineraler och antioxidanter.

 • Grönt te

  Grönt te är ett o-oxiderat te och är det ursprungliga teet som fortfarande mycket vanligt i Indien och Kina. Efter skörd behandlas teet med uppvärming för att behålla den gröna färgen. Rätt tillagat är grönt te mycket smakrikt, om än med mer subtila smaknyanser än svart te. 

  Många har upplevt att grönt te blir beskt vid tillagning, det beror antingen på att vattnet varit för varmt eller för att teet fått dra för länge. För en perfekt kopp grönt te rekommenderas en vattentemperatur på max 80 grader och att tebladen får dra ca en minut. Låt som vanligt din personliga smak avgöra om du vill att teet ska dra längre eller kortare tid men var försiktig med vattentemperaturen. 


 • Rött te

  Rött te, Rooibos, kommer från busken Asphalatus linearis som växer i södra Afrika. Det är alltså inte ett te och innehåller därmed inte heller något koffein. Det gör det till ett bra alternativ för dig som har svårt att somna efter en kopp te på kvällen.

  Rooibos har en rund fyllig, rund smak och vacker röd färg. Det saknar nästan helt de ämnen som gör riktigt te beskt och kan därför dra i koppen en längre tid. 

  Rooibos brygger du bäst vid en temperatur på 95 grader och det bör få dra 2-3 minuter innan du dricker det. Men som sagt, det kan dra längre utan att bli beskt.  

 • Svart te

  För att framställa svart te så behandlas det färska, gröna teet med värme och fermentering. Det ger ett mer tåligt te med kraftigare smak som tål att bära mer smaksättning. Ursprungligen togs denna process fram för att teet skulle hållas att transporteras på kamel över sidenvägen till Europa. 

  Här hittar du ett stort urval av svarta teer, både rena teer och smaksatta teer. Det finns en mängd förkortningar och benämningar på kvaliteer och regioner där teet framställs. Här är en sammanställning av några av de vanligaste i vårt sortiement:

  • Darjeeling - ett distrikt i nordöstra Indien känt för sina fina teer.
  • First Flush - den första skörden för året och den som anses ge det mest smakrika teet. Tebuskar i Indien kan ge upp till fem skördar per år och First Flush är den första efter vintervilan.
  • FOP - Flowery Orange Pekoe, ett högkvalitativt te med många lång blad plockade från änden av tebuskens grenar. 
  • FTO - Fair Trade Organic, en förkortning för ekologiskt odlade teer som uppfyller kraven enligt Fair trade organization.
  • Kerala - ett distrikt allra längst ner i sydvästra Indien.
 • Örtte

  Ett helt koffeinfritt alternativ som är både gott och nyttigt.

 • Tesilar

  Inget te utan en tesil. Här säljer vi ett noggrant urval av tesilar för olika tesorter. För dig som älskar rooibos rekommenderar vi tesilar med täta filter för att undvika blad i tekoppen. Engångs-tepåsarna från t-sac ger ett garanterat rent te och man slipper diska. 

  Kläm-silarna i from av boll eller sked låter dig enkelt röra runt teet så att alla smakämnen frigörs fortare.