Produkter Det finns inga produkter i kategorin.

Underkategorier

 • Te

  Det finns en hel värld av te att upptäcka och här får du en bra början! Te görs av bladen från växten Camellia sinensis. Det finns spår som leder 1700 år tillbaka på att människor använt denna växt. Te odlas främst i Kina, Indien, Sri Lanka och Kenya. I Europa odlas te endast på ögruppen Azorerna och i väldigt liten skala.

  Vitt, grönt och svart te görs alla av teblad men skiljer sig i när bladen plockas och hur de behandlas efter plockningen. Den mest ursprungliga formen av te är det gröna och det vita teet. Dessa teblad plockas och torkas, helt enkelt. Det vita teet är outsprunga bladknoppar från den yttersta delen av grenen, gärna högt upp på busken. Dessa teer är mer känsliga vid förvaring och tillagning och har kortare hållbarhet. Det är vikigt att inte brygga vid för höga temperaturer och inte låta teet dra för länge, det kommer att lösa ut beska ämnen och göra teet närmast odrickbart. Många som har dåliga erfarenheter av grönt te har helt enkelt använt för hög temperatur.

  Eftersom de första teerna kom till Europa på kamelryggar via sidenvägen så var det nödvändigt att hitta ett sätt att förlänga tåligheten och hållbarheten. Man började därför låta teet oxidera och fick då det svarta teet. Nuförtiden används som bekant sällan kameler och vi kan därför njuta av alla möjliga sorters te.

  Förutom "äkta" te så går det att använda andra växter för att göra dekokter, eler infusioner. Ett populärt alternativ till te är Rooibos - rött te - som är bladen från en afrikansk växt. Rooibos ger en vackert röd färg och saknar helt koffein vilket gör det till ett alternativ för de som gärna tar en kopp te på kvällen men kanske har svårt att somna av ett vanlig te.  

  Här kan du köpa te för alla smaker; Svart te, grönt te, rooibos rött techai, frukt-te och ört-te.

  Osäker på vad du ska välja? Köp en te-prenumeration så väljer vi åt dig! 

 • Övrigt
 • Kryddor

  Vi är stolta över att sälja kryddor av högsta kvalitet, både avseende smak och renhet. Tro oss när vi säger att du kommer att märka skillnad när du använder våra kryddor! 

  På den här sidan får du lite råd och tips om hur du får ut det mesta av dina kryddor. Men om du har bråttom så är det bara att börja utforska vårt utbud, antingen genom kategorierna här nedan eller genom att använda sökfunktionen uppe i sidhuvudet

  Välkommen in!

  Tips om kryddor

  Förvaring av kryddor

  Kryddor mår bäst av att förvaras torrt, svalt och mörkt. Den traditionella kryddhyllan ovanpå spisfläkten är alltså den sämsta platsen. Tyvärr, eftersom kryddor inte bara ger smak och doft åt din mat. Deras starka färger lyser upp köket och därför är det trevligt att ha lite framme. Man kan tex ha mindre burkar som man fyller på när det tar slut.

  Våra kryddburkar av pet-plast blockerar en del av solens uv-strålar och hjälper till att förbättra kryddornas hållbarhet. Tyvärr ger inte glasburkar samma skydd.

  Att krydda mat

  Smakämnena i kryddor är antingen vatten- eller fettlösliga. För att få ut det mesta av kryddornas smak är det därför viktigt att alltid ha båda dessa smakbärare i maten. I kryddblandningar med tex bitar av lök kan man låta kryddan dra i lite vatten 20 minuter och sen blanda den med lite olja och pensla på maten. Vattnet gör att löken mjukas upp och kryddan släpper aromerna. Den tillsatta oljan kan sedan fånga upp de fettlösliga ämnena. Det är viktigt att göra det i den ordingen; först vatten, sen olja, för annars kommer inte vattnet kunna tränga in i kryddorna.Att krydda mat, pesto-krydda med ramslök

  En del kryddor behöver värmas upp innan de används, det gäller till exempel senapsfrön som kan läggas i het olja. Fröna poppar upp som små popcorn och när kryddan tystnar är aromerna lösta i matoljan. Curry som ska användas i grytor mår alltid bra av en uppvärmning, det tar bort de skarpare smaktonerna i curryn. Ibland vill man ha lite av den skärpan och då kan man tillsätta mer curry i efterhand. Var bara försiktig så att inte kryddorna bränns för då blir det inte gott.

  Kryddor och hälsa

  Kryddor sägs ofta vara bra för hälsan och har använts som naturmedicin i årtusenden. Våra kryddor säljs främst för att sätta smak vid matlagning men ingenting hindrar att de används som kosttillskott. Den höga kvaliteten och renheten gör att de är minst lika bra, men ofta mycket billigare, än det man hittar i hälsokostaffären.

  Tillsatser

  Våra kryddor och kryddblandningar innehåller sällan några tillsatser och om de gör det så framgår det av innehållsförteckningen. Det finns många skäl till att man från branschen vill använda tillsatser och det finns skäl för oss som konsumenter att ifrågasätta varför man gör det. En vanlig tillsatts i all möjlig mat och också kryddor är natriumglutamat, msg. Msg är en smakförstärkare som ger en rikare smak åt nästan allt den tillsätts till. En del upplever att mat med msg smakar konstgjort, andra skulle inte kunna leva utan den. Natriumglutamat bryts av saliven ner till glutamat och det är det som är den aktiva beståndsdelen. Glutamat förekommer naturligt i tex Broccoli och valnötter men det är i den stora koncentration av msg i tex buljongtärningar eller kinamat som en del människor upplever att de får problem. Konsumentverkets riktlinje är att det vid normal konsumtion inte finns några risker med msg.

  Klumpförebyggande medel gör precis vad det låter, förebygger klumpar. Det är rätt onödigt om man inte ska ha kryddorna i en ströare och därför har vi inte det i några kryddor. Det gör i sin tur att det kan blidas klumpar i de kryddor du köper från oss. Men de är mjuka och man kan lätt mosa klumparna mellan fingrarna. Ett litet besvär för att slippa en extra tillsats tycker vi och hoppas att du håller med.

  Många kryddblandningar innehåller mest salt vilket är en billig råvara. Vi försöker hitta kryddblandningar som inte främst består av salt för att det ger mer av den eftersökta smaken. Vill man ha  salt i maten kan man tillsätta det själv. Det gör att man kan använda mer av våra kryddblandningar utan att maten blir för salt. Ofta är vi amatörer för försiktiga med kryddningen jämfört med professionella kockar som tar ut svängarna mycket mer i köket. Det finns såklart undantag när försiktighet är ett måste, tex chili, men generellt sett så smakar det godare om man kryddar mer. Det är inte svårare än så.

  Med dessa ord hoppas vi att du fått inspiration att krydda mer och utförska nya smaker. Den här sidan är en bra startpunkt för utforska världen av kryddor.

  Välkommen till en värld av Zmaker!